Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 13:30 - Конфигуриране на хардуерни устройства и драйвъри – работа с драйвъри на устройства в Windows 7
Автор: jovial Категория: Технологии   
Прочетен: 1943 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.06.2010 23:45


Съдържание

 

Какво е необходимо да знаем за драйвърите?
Подписани и неподписани драйвъри
Инсталиране и актуализиране на драйвъри
Инсталиране на драйвер със setup (автоматично)
Инсталиране на драйвер с inf. файл (ръчно)
Трик за инсталиране на драйвъри
Деинсталиране, и декативиране на драйвъри
Деинсталиране през Programs and Features
Деинсталиране и връщане на драйвър към по-стара версия
Премахване на драйвър за премахнати устройства

 

Какво е необходимо да знаем за драйвърите?

Драйвърът на устройство или софтуерен драйвър е компютърна програма, която позволява на програмите от високо ниво да комуникират с дадено устройство от компютъра. Драйвърите са за конкретен хардуер и определена операционна система.

Инсталирането на драйвъри става основно по два начина – с инсталираща програма(Setup) и директно с .inf файл.

Inf файла (Setup Information file) представлява текстов документ, който се използва за инсталиране на софтуер и драйвъри. Най-често тези файлове се използват за инсталиране на драйвъри.
Структура на .INF файл:

Структурата на .inf файла много наподобява тази на .INI файл, съдържа информация къде да се копират файлове, промяна на регистри и т.н. Всички файлове .inf файлове съдържат част за версията([version] signature=”версия на Windows”), в която за версия на Windows се изписва едно от следните:
$Windows NT$ - NT операционна системи

$Windows 95$ - Windows 9x/ME

$Chicago$ - Всички Windows операционни системи

На следващите редове вече са записани извършваните операции-копиране на файлове, промяна на регистрите.

Драйвърите, в пакет с .inf файл, за да се използват, първо се включва устройството – в съответния PCI или USB порт, на екрана се извежда стандартния за Windows съветник за инсталация, посочва се мястото на дистрибутива и драйвъра се инсталира.

Обратно, при използването на драйвъри за устройства, към които има инсталираща програма (setup.exe), самото устройство се включва към USB на определен етап от работата на помощника за инсталиране. Инсталационната програма го разпознава и го инсталира вярно.

 Подписани и неподписани драйвъри

Подписания драйвър представлява драйвър на устройство, в който е включен цифров подпис. Подпис, който представлява електронно обозначение, което може да покаже производителя на софтуера, а също така и дали някой е променял оригиналното съдържание на пакета. Ако даден драйвър е подписан от производителя това потвърждава идентичността с сертифициращия орган, човек така може да бъде сигурен че драйвъра в действителност идва от производителя и не е променян.

Инсталиране и актуализиране на драйвъри

При инсталирането на драйвърите има два начина за реализация:

Вариант 1. Инсталиране на драйвър със setup (автоматично)

Поставя се диска с инсталационната програма за съответното устройство. Инсталиращата програма ще Ви води стъпка по стъпка. На определен етап от инсталацията помощникът за инсталиране ще Ви подкани да включите устройството в свободен USB порт.

След приключване на инсталацията в Device Manager ще се появи името на инсталираното устройство.
Вариант 2. Инсталиране на драйвър с inf. Файл (ръчно)

Когато се инсталира някое устройство, било то на USB, PCI или някое от устройствата по дъното (Звукова карта, LAN карта и т.н.), този метод е за предпочитане пред този със Setup, това предположение е валидно в случай, че инсталиращия има познания в тази област. В противен случай има възможност след инсталиране, а понякога дори и при инсталирането да се появи така наречения BSD (Blue Screen of Death - Синия екран на смъртта), при което се налага възстановяване на операционната система към стара точка (System Restore). При този метод всъщност се извършват ръчно стъпките, които прави инсталационната програма с тази разлика, че потребителя определя кое и как да се случва, т.е. без излишен софтуер за усложняване на работата с устройствата, инсталиране на точния драйвър за устройството.

Инсталиране на драйвъри чрез .inf файл

Първата стъпка е да се отвори Device Manager, това става като се следва следния път Control Panel -> System, и от отворения прозорец в горния ляв край е има препратка към  Device Manager.

image

 

На тази стъпка се определя дали определя дали операционната система да търси драйвърите в пакета с драйвъри, който се съдържа в самата операционна система (или в интернет) или в да се прегледа на някое определено място в компютъра , което не е стандартното място за търсене - "системния пакет с драйвъри". image

 

Освен този стандартен метод за инсталация, при който операционната система сама си търси драйвъра от посочената директория може да се избере и директно самия .inf файл от менюто Let me pick from a list of device drivers on my computer, тогава се появява следния прозорец,

image

където има 2 основни елемента и 1 информационен:

 

1 - Показва дали избраният драйвър е подписан.

2 - Have Disk... бутона се избира в случай, че показаните устройства в прозорец 3 не са тези, които търсим.

3 - Поле, в което се появяват драйвърите, които се разпознават от посочения .inf, ако устройството е найстина това което търсим, то тогава в този прозорец се появяват само тези, който са подходящи(понякога са повече от 1 ако има няколко различни вградени версии).

 Методите за инсталиране и актуализиране на драйвъри се препокриват, т.е. извършва се едно и също действие, при актуализация със Setup от менютата се избира Актуализирай или Update.
При актуализация с .inf:

Десен бутон на устройството от Device Manager избира се Properties след това от подлистник Driver се избира бутона Update Driver ... и се следват същата последователност както при инсталиране на устройства.

image

 

 

 

Трик за инсталиране на драйвъри

В случай, че не може да се намери в описанието на компютъра модела на определена част (например каква е видео картата, или каква е WLAN картата, в случай, че в сайта на производителя има няколко варианта) винаги може да се разбере производителя, като се избере даденото устройство след това Properties -> Details от падащото меню се избира Hardware Ids и се гледа първия ред: PCIVEN_10EC, този Vendor може да се провери в някоя база данни за PCI устройства(например: pcidatabase.com, netbump.com, wikidrivers.com) на коя фирма е избраното устройство, а от следващото нещо DEV_8168 се показва кое точно е устройството - модел на устройството. Този метод работи на 100%  във Windows XP, където приложението му е по-често срещано понеже вградените във самия Windows драйвъри са много по-малко на брой, или са за такива устройства, който вече не се използват, за разлика от Windows 7, при който инсталирането на драйвъри в повечето случай става автоматично още с инсталацията на операционната система.

image

 

 

 

Деинсталиране, преинсталиране и декативиране на драйвъри Деинсталиране през Programs and Features

Деинсталирането на драйвъри се извършва основно през Control Panel -> Programs -> Programs and Features намира се дадения драйвър и се изтрива с Uninstall
image

Деинсталиране и връщане на драйвър към по-стара версия през Device manager

Другия вариант за изтриване, в случай, че устройството не присъства в системния пакет с драйвъри става по следния начин:
1. Отваря се Device Manager

2. Намира се съответния драйвър и с десен бутон се избира Properties

3. От отворилият се прозорец се избира подлистник Driver и от там Uninstall

Връщане на предишна версия на драйвър се осъществява, пак от същото меню, само че се избира Roll Back Driver, ако бутона не е активен то това означава, че няма стара версия ,към която да се върне.

 

Забележка: Ако драйвъра присъства във системния пакет с драйвъри, потребителя няма права да изтрие самия драйвър (ако намери самия .inf в Windows/system32 ще може да го изтрие), а спира само временно неговото ползване, докато компютъра не се рестартира, след това устройството отново се разпознава от операционната система.

 image

Премахване на драйвър за премахнати устройства

За да се премахнат драйвърите за устройствата, които вече не са свързани към компютъра може да се използва следния метод:
1. Отваря се Device Manager

2. От падащото меню View се избира Show hidden devices

3. Намира се търсеното устройство и се изтрива с Delete

image

 



Тагове:   устройства,


Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: jovial
Категория: Технологии
Прочетен: 10662
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930